Studio Lois
Mock up Scriptie schuin.png

Scriptie Fifty/ Fifty

Scriptie Fifty/ Fifty  Ik ben een groot voorstander van gelijkheid tussen man en vrouw. Ik vind dat vrouwen nog steeds gediscrimineerd en onderdrukt worden op basis van hun sekse. De Westerse vrouw wellicht iets minder dan vrouwen in de derde wereld landen. In mijn scriptie Fifty/Fifty, Graphic Design maakt bewust, deed ik onderzoek naar die onderdrukking. Ik stelde de onderzoeksvraag 'Op welke wijze worden kwesties als seksueel misbruik en geweld tegen de vrouw door grafisch ontwerpers visueel gecommuniceerd?'  In mijn scriptie besprak ik onder andere de veranderingen in de maatschappelijke rol van de (Nederlandse) vrouw en de opkomst en bloei van het feminisme. Ik illustreerde mijn verhaal met werk van grafisch ontwerpers. Mijn onderzoeksvraag plaatste ik ook in een internationale context waarin ik diverse internationale projecten naar voren haalde, waarin seksueel misbruik en geweld tegen vrouwen werden gevisualiseerd. Tot slot passeerden diverse projecten/ ontwerpen uit de post- feministische periode en uit de derde feministische golf de revue. Hieruit concludeerde ik onder andere dat het een kwalijke zaak was dat de schoonheidsnormen, mede zichtbaar gemaakt in grafisch ontwerpen, zo'n invloed uitoefenden op het geweld tegen de vrouw. Ik zag hier voor mijzelf een taak weggelegd: ik studeerde af met mijn project 'TO BE ME'.
 

 

Scriptie Fifty/ Fifty

Ik ben een groot voorstander van gelijkheid tussen man en vrouw. Ik vind dat vrouwen nog steeds gediscrimineerd en onderdrukt worden op basis van hun sekse. De Westerse vrouw wellicht iets minder dan vrouwen in de derde wereld landen. In mijn scriptie Fifty/Fifty, Graphic Design maakt bewust, deed ik onderzoek naar die onderdrukking. Ik stelde de onderzoeksvraag 'Op welke wijze worden kwesties als seksueel misbruik en geweld tegen de vrouw door grafisch ontwerpers visueel gecommuniceerd?'

In mijn scriptie besprak ik onder andere de veranderingen in de maatschappelijke rol van de (Nederlandse) vrouw en de opkomst en bloei van het feminisme. Ik illustreerde mijn verhaal met werk van grafisch ontwerpers. Mijn onderzoeksvraag plaatste ik tevens in een internationale context waarbij ik diverse internationale projecten naar voren haalde, waarin seksueel misbruik en geweld tegen vrouwen werden gevisualiseerd. 

Tot slot passeerden diverse projecten/ ontwerpen uit de post- feministische periode en uit de derde feministische golf de revue. Hieruit concludeerde ik onder andere dat het een kwalijke zaak is dat de schoonheidsnormen, mede zichtbaar gemaakt in grafisch ontwerpen, zo'n invloed uitoefent op het geweld tegen de vrouw. Ik zag hier voor mijzelf een taak weggelegd: ik studeerde af met mijn project 'TO BE ME'.

 

 
 
 

 

Doordat het onderwerp van mijn scriptie als gevoelig en kwetsbaar luidde, wilde ik dit uitstralen in het ontwerp: mijn papierkeuze en de open rug van het boek. Mijn scriptie werd ingepakt door een plastic omhulsel en werd daardoor als een ding (lustobject) neergezet. Het binnenwerk was clean en de tekst was weergegeven in een open en rond font.

 

-  ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Jaar 4  -